با انواع پیاز زعفران بیشتر آشنا شوید

تعیین انواع پیاز زعفران و انتخاب بهترین آنها اولین نکته‌ای است که برای کاشت زعفران و درآمدزایی از آن نیاز خواهید داشت. زعفران به عنوان ادویه‌ای ایرانی تقریبا در تمامی کشورهای دنیا خواهان زیادی دارد. به همین دلیل کشت این گیاه ارزشمند که در ایران امکان پرورش بهتری نسبت به سایر مناطق دنیا دارد، می‌تواند درآمد خوبی را برای کشاورزان به همراه داشته باشد. همچنین نیاز کم این گیاه به آب نسبت به بسیاری از محصولات کشاورزی می‌تواند در شرایط کنونی که مشکلات کمبود آب در کشور بیش از پیش است، راهکار مفیدی برای رفع مشکل کشاورزان ایرانی باشد. در این مطلب نگاهی به انواع پیاز زعفران خواهیم کرد.

مشخصات عمومی انواع پیاز زعفران

گیاه زعفران را  در خانواده زنبقیان دسته بندی می‌کنند و در دنیای علم گیاه شناسی با نام (Crocussativus) شناخته می‌شود.

این گیاه شکل علفی دارد و از گیاهان پیازدار است. پیاز این گیاه چند ساله است و پس از سبز شدن برگ‌های بلند سبزی خواهد داشت که ممکن است 50 سانتی متر هم طول داشته باشند. مانند بسیاری از گیاهان پیازدار، این گیاه با استفاده از پیاز خود تکثیر می‌شود. هرچند که در بیشتر مواقع پیاز زعفران به شکل تخم مرغ است، اما ممکن است پیاز این گیاه شبیه به دایره و یا بیضی نیز باشد.

دسته بندی انواع پیاز زعفران

پیاز زعفران را به روش‌های گوناگونی دسته بندی می‌کنند که وزن و اندازه و روش و منطقه کشت از معیارهای اصلی در این دسته بندی‌ها است. که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

وزن پیاز در انواع پیاز زعفران

همانطور که گفته شد، این پیاز عاملی برای رشد گیاه و همچنین تکثیر آن است. در نتیجه قدرتمند بودن پیاز کمک خواهد کرد تا کیفیت پیاز و کشت آن در سطح بالاتری قرار بگیرد. به همین دلیل وزن پیاز در انتخاب آن اهمیت زیادی دارد. پیازهای زعفران را بر اساس وزن به سه دسته ریز، متوسط و درشت تقسیم می‌کنند.

پیاز کم وزن یا ریز

برخی از انواع پیاز زعفران ممکن است وزنی در حدود و یا کمتر از 5 گرم داشته باشند. این پیازها از لحاظ ظاهری نیز ابعاد کوچک و ریزی دارند. اصولا این پیازها از کیفیت مناسبی برای کشاورزی برخوردار نبوده و در نتیجه از آنها استفاده زیادی نمی‌شود.

پیازهای متوسط

این نوع از پیازها در وزنی بین 5 تا 15 گرم برخوردار هستند و  ذخیره خوبی برای کاشت و رشد برخوردار خواهند بود. به همین دلیل است که بسیاری از کشاورزان از این نوع پیاز بیشتر استفاده می‌کنند.

پیازهای بزرگ

این نوع پیاز اصولا بیشتر از 15 گرم وزن دارند و از ابعاد بزرگی نیز برخوردار هستند. با توجه به اینکه کاشت پیاز در زمین با توجه به تامین مواد مغذی از زمین، نیاز زیادی به این نوع پیاز وجود ندارد، اصولا این پیاز کمتر در بازار پیدا شده و کشاورزان نیز در حد پیازهای متوسط به آنها اقبال زیادی ندارند.

پیاز سورت شده

در بسیاری از مواقع، پیازهای زعفران را سورت بندی می‌کنند تا ابعاد آنها یک دست شود. به یاد داشته باشید که پیاز سورت شده بهتر از محصولاتی هستند که سورت نشده‌اند. در زمان خرید محصول سورت شده شما محصولات یک دست و یک اندازه‌ای را خریداری خواهید کرد که به شما کمک می‌کند تا بر اساس هدف خود، محصول بهتری را از انواع پیاز زعفران دریافت کنید.

انواع پیاز زعفران برای کاشت‌های متفاوت

امروزه دو نوع کشت گلخانه‌ای و یا خاکی برای زعفران قابل انجام است. اینکه کدام روش بهتر بوده و راندمان و یا درآمد بیشتری خواهد داشت نیاز به بحث مجزایی دارد. اما باید گفت که هر دو روش امروزه در مزارع ایران استفاده شده و کشاورزان از درآمد خود رضایت نسبی دارند. به یاد داشته باشید که پیازهای استفاده شده برای این دو روش کشت متفاوت است که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.

کشت خاکی زعفران

در این کشت، پیاز هفت سال در داخل خاک خواهد بود و از کود و همچنین مواد مغذی موجود در خاک تقویت خواهد شد. در نتیجه سایز متوسط برای این نوع کشت مناسب بوده و نیاز به هزینه کردن بیشتر برای خرید پیاز زعفران درشت نیست. از سوی دیگر به یاد داشته باشید که کاشت پیاز زعفران بزرگ‌تر، تعداد پیاز قابل کاشت را کاهش خواهد داد. با توجه به تکثیر پیاز در خاک، این موضوع باعث ضعیف شدن پیاز در سال‌های بعدی و کاهش تولید محصول خواهد شد.

کشت گلخانه‌ای

در کشت گلخانه‌ای  فقط باید از پیاز زعفران درشت استفاده کرد. از آنجایی که تکثیر پیاز در اولویت این نوع کشت نیست، در نتیجه مواد مغذی داخل پیاز کمک خواهد کرد تا بهره‌وری بیشتر بوده و زعفران بیشتری در نهایت تولید خواهد شد.

جمع بندی

انواع پیاز زعفران در واقع بر اساس وزن و ابعاد و نحوه کشت دسته بندی می‌شوند. پیازهایی که کمتر از 5 گرم دارند، کاربرد زیادی ندارد. از پیاز متوسط برای کشت خاکی و از پیاز‌های درشت برای کشت گلخانه‌ای بیشتر استفاده می‌شود.

2.1/5 - (16 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره تخصصی رایگان